top of page

Mișcarea/ antrenamentele și bolile de inimă (1)

Writer's picture: Andreea Boca, Kineto & Terapie ThaiAndreea Boca, Kineto & Terapie Thai

Updated: Aug 21, 2020

Inactivitatea fizică, sedentarismul reprezintă un factor important în declanșarea bolilor cardiovasculare, în special patologia arterelor coronare. Activitatea fizică aerobă regulată este o modalitate de prevenție a bolilor cardiovasculare și ajută activitatea inimii. În acest articol, am scris mai mult despre precauții, aspecte la care să fiți atenți, atunci când faceți efort fizic. Dar, vă rog să nu vă descurajați și să ieșiți la mișcare. Voi reveni cu un alt articol, despre antrenamentele/ mișcarea potrivite în cazul patologiei cardiovasculare.






Cel mai sigur este ca înainte de a începe antrenamentele, este să mergeți la doctor și să comunicați intenția de a face mișcare. Specialistul vă poate recomanda un program în concordanță cu nivelul condiției voastre fizice și patologie (dacă este cazul). Medicul poate decide să faceți un test de efort sau să faceți o ecocardiografie sau să modificați dieta și cantitatea de lichide din corp.

După ce ați mers la medic este bine să aveți un răspuns la următoarele întrebări: Cât de intens să fie antrenamentul? Ce tip de activitate fizică să desfășor? Cât de des să merg la antrenamente? Ce tip de exercițiu fizic/ activitate ar fi bine să evit? Dacă iau medicamente, să le iau la un anumit interval de timp înainte sau după antrenament? Este nevoie să-mi monitorizez pulsul în timp ce mă antrenez?


Semne ale problemelor cu inima:



1. Disconfort la nivelul pieptului. Multe infarcturi încep cu un disconfort moderat, ori presiune deranjantă, senzația de strângere sau de prea plin în centrul pieptului. Durerea poate fi subtilă, vine și pleacă, fiind mai dificil de a ne da seama ce nu este bine. Oprim exercițiile și mergem la un specialist, dacă simptomele se manifestă mai mult de 2-3 minute.



2. Tăierea respirației. Senzația de tăiere a respirației însoțite de disconfort la nivelul pieptului, de multe ori anunță un infarct. Acest simptom se poate petrece cu sau sau fără disconfort la nivelul pieptului.



3. Amețeală sau dureri ușoare de cap. De obicei activitatea fizică ne poate face să ne simțim obosiți, mai ales dacă nu suntem obișnuiți, totuși niciodată după efortul fizic nu ar trebui să simțim amețeală sau dureri ușoare de cap în timp ce ne antrenăm. Este un semnal de avertizare serios și activitatea fizică se întrerupe imediat.


4. Puls anormal. Senzația de palpitații, de puls neregulat, mai rapid, mai încet ar putea indica o problem cardiovasculară. Dacă în timpul antrenamentului, observați un puls neobișnuit, adresați-vă medicului.



5. Disconfort în alte zone ale corpului. Problemele cardiovasculare se pot manifesta și ca disconfort, durere sau presiune în brațe, spate, gât, maxilar sau stomac. Se mai poate simti disconfort care radiază dintr-o parte a corpului în altă, cum ar fi de la piept, maxilar sau gât spre umăr, braț sau spate.



6. Transpirație neobișnuită. Este normal să transpirăm în timpul antrenamentului, însă senzația de vomă și transpirația rece ar putea indica o posibilă problemă.



Câteva recomandări generale pentru antrenamentele celor cu insuficiență cardiacă


· Nu exagerați cu izometria, exerciții precum flotări și abdomene. Izometria presupune realizarea de contracții musculare fie împotriva altor lanțuri musculare sau a unor obiecte, care nu pot fi mișcate.


· Consultați-vă cu medicul înainte de a vă antrena afară, dacă este prea cald, sau prea rece, atmosfera prea fierbinte sau umedă. Umiditatea ridicată vă poate face să obosiți mai repede. Temperaturile extreme influențează circulația sângelui, face respirația mai dificilă și poate cauza durere de piept.


· Este foarte important să fiți hidratați adecvat. Se bea apă chiar înainte de a avea senzatia de sete, dar în același timp nu exagerați cu lichidele. Aici, este un articol despre importanta hidratării și cum se face corect în condiții de antrenament. Sau puteți folosi o aplicatie, un water tracker, care vă calculează câtă apă să beți zilnic și vă notifică pe telefon, să consumați lichide.


· Dacă reveniți la mișcare după o pauză sau vacanță, să dozați efortul, de la ușor - mediu apoi, gradat reveniți la intensitatea efortului pe care o aveați înainte.


În timpul exercițiilor fizice, să fiți atenți la următoarele aspecte:


· Opriți exercițiul, dacă vă simțiți exagerat de obosiți, sau vi se întrerupe respirația, respirați cu dificultate. Este bine ca aceste simptome să fie discutate cu medicul și să vă evalueze rezistența la efort sau pentru a recomanda să faceți schimbări fie legate de medicamente, dietă sau cantitatea de fluide.


· Nu mergeți la antrenament, dacă recent ați fost bolnavi. Așteptați să vă recuperați complet, și apoi, reluați antrenamentele.


· Puteți verifica pulsul, după ce v-ați odihnit aproxiamtiv 15 minute. Dacă este peste 120 bătăi/ minut, ..stiți ce este de făcut, mergeți/ sunați la doctor.


· Urmăriți durerea, indiferent dacă este la nivelul pieptului sau în alte părți ale corpului. Dacă durerea persistă, și nu sunteți cu un antrenor sau un kinetoterapeut, opriți activitatea. De multe ori, atunci când efectuăm o activitate fizică pe durere, de fapt ridicăm nivelul de stres sau lezăm articulațiile.


Veți opri antrenamentul și vă veți odihni, dacă aveți următoarele simptome:

· Durere în piept;

· Slăbiciune, moleșeală mari;

· Amețeală sau senzație de lumină/ fulger la nivelul capului;

· Creștere inexplicabilă în greutate sau corp umflat;

· Presiune sau durere în piept, gât, brațe, fălci sau umăr;

· Nu vă antrenați, până când simțiți durere în piept sau angina pectorală.



Surse:
















Care & Share!


Notă legată de mișcare/ exercițiu fizic:


Îndiferent ce faceți, de la mers până la antrenamente specific, aveți grijă la postura. Postura, postura și iar postura, și biomecanica mișcării să fie corecte și să le urmăriți;

Nu vă grăbiți, aveți răbdare și focus cu voi, până ce mișcarea este executată fluid, corect, fără întreruperi și vă este clar ce aveți de făcut.

Dacă aveți dubii, și totuși Internetul nu vă lămurește 😊, consultați un kinetoterapeut sau antrenor personal sau medic sau cineva, care face mișcare în mod constant de multă vreme/ ani de zile și stie ce face;

Vă propun să experimentați subiectul și să treceți prin filtru și mintea voastre, temele din articolele mele și să aveți propriile concluzii. Fiecare corp este unic și poate răspunde diferit, chiar dacă sunt formule generale care se potrivește la majoritatea.

Dacă sunteți începători, sau mai ieșiți din formă, luați antrenamentele treptat și nu căutați cu orice preț să aveți rezultate mari într-un scurt timp. În timp, o asemenea abordare poate costa scump. Calitatea mișcării are prioritate.

Aveți grijă de voi, bucurați-vă și luați-vă tot ce este mai bun de la mișcare!

37 views0 comments

Recent Posts

See All

Let's swing

Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook

©2020 by Kinetoterapie și Terapie Thai - Andreea Boca. Proudly created with Wix.com

bottom of page