top of page

De sezon: Cum ne deplasăm pe gheață ? :)

Writer's picture: Andreea Boca, Kineto & Terapie ThaiAndreea Boca, Kineto & Terapie Thai

Updated: Apr 21, 2021





Ghioceii primăverii m-au inspirat să discut despre cum să abordăm mersul pe gheață sau pe suprafețe foarte alunecoase. :) Eram în vacanță la munte, când primăvara a venit cu zăpadă, zone cu gheață și temperaturi cu minus.


În video, am subliniat cele mai importante detalii, de care să ținem cont când mergem pe gheață. Când mergem, nu așezăm călcâiul primul pe sol, pentru a evita căderea pe spate. Foarte multe dintre căderi se întâmplă pentru că persoana a pus călcâiul pe gheață. Așezăm partea din față a piciorului, pingeaua. Sau așezăm în același timp și pingeaua si călcâiul pe sol. Ne asigurăm când ne lăsăm greutatea, că greutatea merge și spre degetele de picioare și nu se concentrează doar la calcâi. Purtăm încălțăminte adecvată de iarnă, cu tracțiune, antiderapantă, cu acele striații/ paternuri mai groase pe talpă. Evităm acel tip de încălțăminte, care are suprafața plată, lucioasă, și chiar tocurile – în cazul femeilor.


Față de ceea am spus din videoclip, aș adăuga următoarele lucruri:

1. Să evităm mișcările bruște

2. Mergem cu pași mici, cu baza de sprijin mare, cu genunchii ușor îndoiți, corpul ușor aplecat înainte.

3. Dacă suntem pe gheață/ sau suprafață foarte aluneacoasă, este mai bine să alunecăm, să transferăm greutatea de pe un picior pe altull decât să ridicăm piciorul de pe sol.

4. Nu mergem cu mâinile în buzunar, ci le lăsăm libere pe lângă corp pentru a le putea folosi să ne echilibrăm.

5. Pentru zonele foarte alunecoase, este recomandat, să coborâți ușor trunchiul, pentru a avea centru de greutate cât mai în jos.

6. Dacă sunteți în contact cu corpul vostru, vă puteți implica abdomenul, respectiv, trageți abdomenul înspre spate, ca și cum expirați aerul, și veți observa că veți avea o stabilitate foarte bună, veți simți că sunteți mai bine ancorați și reacțiile de echilibrare se produc mai ușor, cursiv.


Este bine să începeți să vă antrenați echilibrul. O puteți face și cu un kinetoterapeut sau specialist în mișcare pentru a beneficia de toate modurile în care vă puteți antrena echilibru în feluri, posturi și mișcari, la care nici nu vă gândiți, stimulând propriocepția, simțul vestibular și relația dintre văz și echilibru. De asemenea, este necesară o serie de exerciții mai temeinice pentru o mai bună stabilitate și mobilitate a gleznelor.


37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook

©2020 by Kinetoterapie și Terapie Thai - Andreea Boca. Proudly created with Wix.com

bottom of page